Hier staan ​​de strafrechtelijke en civiele zaken waarmee Trump wordt geconfronteerd (2024)

Voormalig president Donald Trump spreekt supporters toe tijdens een Farmers for Trump-campagne-evenement in Council Bluffs, Iowa op 7 juli.Scott Olson/Getty Images onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Scott Olson/Getty Images

Hier staan ​​de strafrechtelijke en civiele zaken waarmee Trump wordt geconfronteerd (2)

Voormalig president Donald Trump spreekt supporters toe tijdens een Farmers for Trump-campagne-evenement in Council Bluffs, Iowa op 7 juli.

Scott Olson/Getty Images

Oud-president Donald Trumpdeze week aangekondigdhij heeft bericht gekregen dat hij een doelwit is van het onderzoek van de grand jury naar pogingen om de resultaten van de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken.

Trump ging naar sociale media om te zeggen dat hij federaal zou kunnen worden aangeklaagd in verband met de belegering van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021.

Als de aanklacht in de zaak van 6 januari werkelijkheid wordt, zal Trump, de eerste voormalige president in de geschiedenis van de Verenigde Staten die strafrechtelijk wordt aangeklaagd, worden geconfronteerd met talloze aanklachten in drie afzonderlijke strafzaken in drie staten.

Tot nu toe is Trump dit jaar twee keer strafrechtelijk aangeklaagd voor misdaden die hij naar verluidt voor en na zijn presidentschap zou hebben begaan – allemaal aangekondigd terwijl hij zich opnieuw kandidaat stelt voor het presidentschap.

Trump is ook verwikkeld in civiele rechtszaken vanuit New York – waarvan er één verband houdt met beschuldigingen dat hij en naaste adviseurs van de Trump-organisatie (inclusief zijn kinderen) fraude hebben gepleegd.

Trump heeft onschuldig gepleit in elk van de strafzaken die hem zijn aangeklaagd en zegt niet aansprakelijk te zijn in de andere zaken.

Strafzaken

De Mar-a-Lago geheime documenten zaak

Op deze foto van het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn stapels dozen te zien in een badkamer en douche in Mar-a-Lago's Lake Room in Palm Beach, Florida.Amerikaanse ministerie van Justitie via Getty Images onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Amerikaanse ministerie van Justitie via Getty Images

Hier staan ​​de strafrechtelijke en civiele zaken waarmee Trump wordt geconfronteerd (4)

Op deze foto van het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn stapels dozen te zien in een badkamer en douche in Mar-a-Lago's Lake Room in Palm Beach, Florida.

Amerikaanse ministerie van Justitie via Getty Images

Aantal kosten: 37

Verwachte proefdatum: 20 mei 2024

Troefpleitte niet schuldig aan 37 federale aanklachtenvoor het naar verluidt opslaan van tientallen geheime documenten in zijn vakantieoord in Florida en vervolgens weigeren ze te overhandigen aan de FBI en het Nationaal Archief.

Speciaal aanklager Jack Smith, die ook de leiding heeft het onderzoek naar de beschuldigingen van 6 januari tegen Trump, hield toezicht op het onderzoek naar de documentenzaak.

Onderzoeken

Wie is DOJ speciaal aanklager Jack Smith?

Federale aanklagers beweren dat Trump een directe hand had bij het inpakken van geheime documenten toen hij het Witte Huis in 2021 verliet, dat hij vervolgens opschepte over het bezit van deze geheime materialen en zijn eigen advocaat ertoe aanzette de federale wetshandhaving te misleiden over wat voor soort documenten hij in zijn resort had .

Wet

Dit zijn de juridische volgende stappen in de Trump-documentenzaak

Aanklagers vertelden rechter Cannon dat ze willen dat het proces tegen Trump op 11 december begint.Cannon gaf een bevelde startdatum van het proces verschuiven naar 20 mei 2024 – aan het einde van het Republikeinse presidentiële primaire proces.

Het juridische team van Trump zal waarschijnlijk blijven werken om het proces uitgesteld te krijgen tot na de presidentsverkiezingen van 2024.

Trump assistentWalt Nauta is ook aangeklaagdin dit geval. Hij pleitte begin juli niet schuldig aan beschuldigingen dat hij met de voormalige president had samengespannen om geheime documenten achter te houden.

De zwijggeldzaak van Stormy Daniels

Volwassen filmactrice Stephanie Clifford, ook wel bekend als Stormy Daniels, op 16 april 2018 in New York. Trump wordt strafrechtelijk vervolgd voor vermeende zwijggeldbetalingen aan Daniels in 2016.Eduardo Munoz Alvarez/AFP via Getty Images onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Eduardo Munoz Alvarez/AFP via Getty Images

Hier staan ​​de strafrechtelijke en civiele zaken waarmee Trump wordt geconfronteerd (8)

Volwassen filmactrice Stephanie Clifford, ook wel bekend als Stormy Daniels, op 16 april 2018 in New York. Trump wordt strafrechtelijk vervolgd voor vermeende zwijggeldbetalingen aan Daniels in 2016.

Eduardo Munoz Alvarez/AFP via Getty Images

Aantal kosten: 34

Verwachte proefdatum: 25 maart 2024 in New York

Met deze zaak werd Trump de eerste voormalige president in de geschiedenis van de Verenigde Staten die strafrechtelijk werd aangeklaagd. De grand jury stemde in maart om Trump aan te klagen wegens 34 misdrijven wegens vervalsing van zakelijke documenten.

Beschuldigingen in deze zaak gaan terug tot voordat Trump tot president werd gekozen. Ze zijn gebonden aan zwijggeldbetalingen die vóór de verkiezingen van 2016 zijn gedaan aan de volwassen filmster Stormy Daniels om een ​​vermeende affaire te verdoezelen.

Daniels, wiens officiële naam Stephanie Clifford is, heeft gezegd dat zij en Trump een affaire haddenin 2006. Na de lancering van Trumps campagne in 2016 bood Daniels aan haar verhaal te verkopen aan roddelbladen. In oktober,Nationale Enquêteleidinggevenden die bevriend waren met Trump hebben dit gemeld aan Trumps persoonlijke advocaat, Michael Cohen.

Cohen stemde ermee in om Daniels $ 130.000 te betalen om haar te laten zwijgen. Haar advocaat ontving dit geld minder dan twee weken voor de verkiezingen. Cohen kreeg later $ 420.000 terugbetaald nadat Trump tot president was gekozen – welke Trumpheeft toegegeven te doenom Daniels af te betalen. Trump heeft lang volgehouden dat hij nooit een affaire met Daniels heeft gehad.

Deze kunstenaarsschets toont de voormalige president Donald Trump, uiterst links, die onschuldig pleit terwijl de griffier de aanklacht voorleest en hem vraagt: "Hoe pleit u?" op 4 april 2023, in een rechtszaal in Manhattan in New York, terwijl zijn advocaat Joseph Tacopina, in het midden, toekijkt.Elizabeth Williams/AP onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Elizabeth Williams/AP

Hier staan ​​de strafrechtelijke en civiele zaken waarmee Trump wordt geconfronteerd (10)

Deze kunstenaarsschets toont de voormalige president Donald Trump, uiterst links, die onschuldig pleit terwijl de griffier de aanklacht voorleest en hem vraagt: "Hoe pleit u?" op 4 april 2023, in een rechtszaal in Manhattan in New York, terwijl zijn advocaat Joseph Tacopina, in het midden, toekijkt.

Elizabeth Williams/AP

Volgens rechtbankverslagen hebben leidinggevenden van de Trump Organization de vergoedingen gecategoriseerdals "voorschot" voor "juridische diensten".

Een van de advocaten van Trump noemde het besluit om de voormalige president te vervolgenals "politieke vervolging."Trump zelf heeft officier van justitie Alvin Bragg een racist genoemd omdat hij deze zaak voortzette.

Lopend strafrechtelijk onderzoek

De zaak van 6 januari

Pro-Trump-aanhangers bestormen het Amerikaanse Capitool na een bijeenkomst met president Donald Trump op 6 januari 2021 in Washington D.C.Samuel Corum/Getty Images onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Samuel Corum/Getty Images

Hier staan ​​de strafrechtelijke en civiele zaken waarmee Trump wordt geconfronteerd (12)

Pro-Trump-aanhangers bestormen het Amerikaanse Capitool na een bijeenkomst met president Donald Trump op 6 januari 2021 in Washington D.C.

Samuel Corum/Getty Images

Het is onduidelijk wat eventuele aanklachten tegen Trump kunnen inhouden.

Afgelopen december onderzocht de congrescommissie van 6 januari de dodelijke rel bij het Amerikaanse Capitoolverwees Trump naar het ministerie van Justitievoor vier strafrechtelijke aanklachten. Dat omvatte onder meer het belemmeren van een officiële procedure; samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen; samenzwering om een ​​valse verklaring af te leggen; en samenzwering om de VS te bedriegen door degenen die bij een opstand betrokken zijn bij te staan, te helpen of te troosten.

De commissie had echter geen macht over wat de DOJ verkoos te doen.

Maar een mogelijke aanklacht van federale aanklagers zou kunnen raken aan pogingen van Trump en zijn bondgenoten om ambtenaren onder druk te zetten om de verkiezingsuitslag van 2020 niet te certificeren of om zijn aanhangers aan te sporen om "als de hel te vechten" om te voorkomen dat het Congres de uitslag bevestigt.

Trump sprak met zijn aanhangers tijdens een bijeenkomst in de uren voorafgaand aan de overname van het Amerikaanse Capitool door de maffia. In zijn toespraak zei hij tegen de duizenden aanwezigen "we moeten stoppen met stelen".

Tot nu toe hebben onderzoekers diep in de binnenste cirkel van Trump doorgedrongen en contact opgenomen met voormalig vice-president Mike Pence en de schoonzoon van de voormalige president om te getuigen voor de grote jury's in Washington D.C.

Naar verluidt zijn ook staatssecretarissen in verschillende staten geïnterviewd als onderdeel van het onderzoek naar pogingen om de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken.Dat meldde CNNonlangs werden functionarissen gedagvaard in zeven belangrijke slagveldstaten tijdens de verkiezingen van 2020, Georgia, New Mexico, Nevada, Michigan, Arizona, Pennsylvania en Wisconsin, die het doelwit waren van Trump en zijn bondgenoten "om het Electoral College te ondermijnen".

Ook hebben onderzoekers gesproken met tientallen getuigen die op de hoogte zijn van de laatste dagen van het presidentschap van Trump en wat hij en zijn team mogelijk hebben gedaan om te voorkomen dat Biden het Witte Huis zou innemen.

Trump-insiders die betrokken zijn bij het federale onderzoek, omvatten ook advocaten John Eastman en Jeffrey Clark,die allebei hun telefoons hadden laten afnemen door agentenvorig jaar tijdens de sonde.

Verkiezingsinmenging in Georgië 2020

Een buitenaanzicht van het Superior Court-gebouw van Fulton County op 31 augustus 2022 in Atlanta, Georgia.Megan Varner/Getty Images onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Megan Varner/Getty Images

Hier staan ​​de strafrechtelijke en civiele zaken waarmee Trump wordt geconfronteerd (14)

Een buitenaanzicht van het Superior Court-gebouw van Fulton County op 31 augustus 2022 in Atlanta, Georgia.

Megan Varner/Getty Images

In Fulton County, Georgia, de thuisbasis van Atlanta,Officier van justitie Fani Willisheeft een grand jury samengesteld om de inspanningen van Trump en zijn bondgenoten te onderzoeken om de verkiezingsuitslag van 2020 in de staat ongedaan te maken.

Het strafrechtelijk onderzoek is na de publicatie door Willis gestartvan een telefoontje in januari 2021van Trump die de staatssecretaris van Georgië, Brad Raffensperger, onder druk zet om stembiljetten te "vinden" ter ondersteuning van Trump. Dit was nadat de voormalige president de staat ternauwernood verloor aan Joe Biden.

Trump heeft wangedrag ontkend en beweert nog steeds ongegrond dat er tijdens de presidentsverkiezingen van 2020 grootschalige kiezersfraude plaatsvond in Georgië.

Willisheeft voorgesteldze zal de grand jury later deze zomer om aanklachten vragen, mogelijk al in augustus, en heeft de politie opgedragen zich voor te bereiden op een grote publieke reactie.

Trump voert ook nog steeds civiele rechtszaken

Aanklacht van New York AG Letitia James tegen Trump wegens vermeende fraude

New Yorkse procureur-generaal Letitia James spreekt tijdens een persconferentie op 13 juli 2022 in New York City.Michael M. Santiago/Getty Images onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Michael M. Santiago/Getty Images

Hier staan ​​de strafrechtelijke en civiele zaken waarmee Trump wordt geconfronteerd (16)

New Yorkse procureur-generaal Letitia James spreekt tijdens een persconferentie op 13 juli 2022 in New York City.

Michael M. Santiago/Getty Images

Verwachte proefdatum: 2 oktober 2023 in New York

Na een drie jaar durend onderzoek heeft de New Yorkse procureur-generaal Letitia James afgelopen september een civiele rechtszaak aangespannen tegen Trump, het uitvoerende team van de Trump Organization en drie van zijn oudste kinderen.

De rechtszaak beweert dat Trump fraude heeft gepleegd door zijn nettowaarde met miljarden dollars op te blazen om rijker te worden.

De zaak tegen de oudste dochter van Trump, Ivanka Trump, is inmiddels geseponeerd.

Wet

De procureur-generaal van New York klaagt Trump en drie van zijn kinderen aan wegens vermeende fraude

James eist ongeveer $ 250 miljoen aan boetes en een verbod op Trump, zijn kinderen en leden van zijn uitvoerend team om zaken te doen in de staat New York.

E. Jean Carroll-zaak

De Amerikaanse tijdschriftcolumnist E. Jean Carroll verlaat op 9 mei 2023 de Manhattan Federal Court in New York City nadat een jury de voormalige president Donald Trump aansprakelijk heeft gesteld voor het seksueel misbruik van de schrijver in de jaren negentig.Ed Jones/AFP via Getty Images onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Ed Jones/AFP via Getty Images

Hier staan ​​de strafrechtelijke en civiele zaken waarmee Trump wordt geconfronteerd (19)

De Amerikaanse tijdschriftcolumnist E. Jean Carroll verlaat op 9 mei 2023 de Manhattan Federal Court in New York City nadat een jury de voormalige president Donald Trump aansprakelijk heeft gesteld voor het seksueel misbruik van de schrijver in de jaren negentig.

Ed Jones/AFP via Getty Images

Verwachte proefdatum: 15 januari 2024 in New York

In 2019 kwam schrijver E. Jean Carroll voor het eerst publiekelijk naar voren en zei dat Trump haar had verkracht in de kleedkamer van een warenhuis in de jaren negentig, toen Trump bekend stond als slechts een zakenman. Trump reageerde toen (en sindsdien), ontkende de beschuldiging en zei dat de schrijver bijbedoelingen had.

Carroll klaagde Trump aan – twee keer (in 2019 en later in 2022) – grotendeels wegens zijn vermeende smaad.

De columnist spande de tweede rechtszaak aan tegen Trump (dit keer voor zowel smaad als verkrachting) nadat de staat New York de verjaringstermijn had opgeheven voor overlevenden van aanranding om civiele vorderingen in te dienen.

In mei oordeelde een federale jury dat Trump aansprakelijk was voor batterijgebruik en smaad in deze tweede rechtszaak. De jury zei in dit geval dat hij de schrijver seksueel had misbruikt en haar belasterde toen hij haar beschuldiging ontkende.

Carroll kreeg een schadevergoeding van $ 5 miljoen.

Deze week een federale rechter in New Yorkverwierp die van Trumpmotie voor een nieuw proces.

Het juridische team van Trump diende eind juni een tegenvordering in tegen Carroll wegens smaad. In die rechtszaak beweert hij dat Carroll hem belasterde tijdens haar optreden op CNN na het vonnis van de jury. In dat interview werd haar gevraagd naar het vonnis waarin werd vastgesteld dat Trump haar seksueel had misbruikt, maar dat hij haar niet had verkracht. Carroll antwoordde: "Oh, ja dat deed hij."

Wet

Een federale rechter wijst het verzoek van Trump om een ​​nieuw proces af in de juridische sage van E. Jean Carroll

Carroll's eerste rechtszaak aangespannen in 2019, genaamdCaroll ikin de rechtbank, werd ingediend voor de vroege vermeende lasterlijke verklaringen van Trump. Na haar overwinning in mei vroegen Carroll en haar advocaten een rechtbank om de reikwijdte van de zaak uit te breidenCaroll ikzaak tegen Trump, waarin ten minste een extra schadevergoeding van $ 10 miljoen wordt geëist. Die proefdatum wordt volgend jaar verwacht.

Hier staan ​​de strafrechtelijke en civiele zaken waarmee Trump wordt geconfronteerd (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5669

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.