Het verzamelen van sportkaarten kent momenteel een historische bloei en dit is waarom (2024)

Als er ergens in je huis een met stof bedekte schoenendoos vol honkbalkaarten verstopt zit, is dit waarschijnlijk een goed moment om ernaar te gaan zoeken, want sportkaarten hebben een momentje.

En het is een groot moment.

Yahoo! Nieuwsmeldt dat zeven van de 10 grootste verkopen van sportkaarten in de geschiedenis hebben plaatsgevonden in de afgelopen acht maanden en dat gedurende die periode het record voor de "duurste kaart ooit verkocht" twee keer is verbroken. Op 30 maart is de huidige recordhouder een Topps Micky Mantle-kaart uit 1952 die werd gekocht voor $ 5,2 miljoen, volgensActie netwerk.

Verwant

  • Hoe NFT's de wereld van verzamelobjecten op zijn kop zetten

De kaartwaarde stijgt naar ongekende niveaus. In februari werd een Michael Jordan-rookiekaart op een veiling verkocht voor $ 738.000, volgensCNN. Twee weken eerder werd dezelfde kaart verkocht voor $ 215.000. Dat is een waardestijging van 243% in slechts 14 dagen.

Aangezien de kaartwaarden stijgen, volgen de transactienummers.De atletischemeldt dat eBay er nog 4 miljoen heeft gehost ruilkaarttransacties in 2020 dan in 2019 met een groeipercentage van 142%. Volgens de site heeft de recente toename van interesse problemen veroorzaakt voor kaartfabrikanten zoals Topps en Panini, omdat ze moeite hebben om producten in de winkelrekken te houden.

Het is duidelijk dat er nu meer kaarten worden verkocht dan ooit tevoren, en sommige halen absurde prijzen op. Maar wat zit er achter de trend?

Wat veroorzaakte de heropleving van sportkaarten?

Deze heropleving van de ruilkaart kwam als een directe reactie op de pandemische sluitingen in 2020,CNNrapporten. Met live sport op pauze, begonnen verveelde fans hun zolders en kelders te plunderen om oude kaarten op te graven en hun waarde te controleren.CNNvermeldt dat de golf van nostalgie die werd veroorzaakt door de ESPN-documentaireserie "The Last Dance" ook hielp om sportmemorabilia weer op de voorgrond van de geest van mensen te brengen.

Verwant

  • ‘The Last Dance’ komt dit weekend naar Netflix. Deze 9 momenten verdienen een rewatch

Met hulp van spraakmakende onderschrijvers zoalsMark Wahlberg,Logan Paulus, De oprichter van The RingerBill Simmonsen Pittsburgh SteelerCassius Moeras, is het tijdverdrijf gegroeid en heeft het afgelopen jaar nieuwe hobbyisten gevonden. Sociale media hebben ook een grote rol gespeeld in de heropleving, aangezien verzamelaars dozen met kaarten openen op YouTube en TikTok en duizenden views verzamelen.

Wie verzamelt er nu sportkaarten?

Brakken Barben, een kaartverzamelaar uit Utah die duizenden uren (en dollars) in de hobby heeft geïnvesteerd, beweert dat er drie hoofdgroepen mensen zijn die deelnemen aan de hausse. Hier is hoe hij ze opsplitst:

  • “Snelle flippers”— Flippers zijn meer geïnteresseerd in snel geld verdienen dan in het verzamelen van kaarten, dus vullen ze dozen van lokale warenhuizen om ze online door te verkopen voor een scherpe prijs. Volgens Barben zijn ongeopende dozen tegenwoordig moeilijk te vinden, dus scalpers verkopen ze voor 200% adviesprijs of meer. De volgende keer dat u naar Walmart of Target gaat, loopt u door het gangpad met ruilkaarten. Barben garandeert dat de schappen leeg zullen zijn.
  • "Wall Street-types"— Net als aandelen fluctueren kaartwaarden in de loop van de tijd. Wall Street-types zien ruilkaarten als tastbare aandelen. Ze besteden tijd aan het onderzoeken van waardetrends en zijn altijd op zoek om laag te kopen en hoog te verkopen. Net als de snelle flippers, zijn Wall Street-types in de hobby voor het geld, maar ze handelen in grotere bedragen en lijken plezier te hebben in de rit.
  • “Nostalgische millennials”— Hier plaatst Barben zichzelf. Kinderen die eind jaren '80 en begin jaren '90 graag sportkaarten verzamelden, zijn nu allemaal volwassen. Veel van hen hebben huizen, banen, kinderen en (het belangrijkste) besteedbaar inkomen. Nu kunnen deze volwassenen honderden (of duizenden) dollars in de hobby gooien en zeldzamere en duurdere kaarten pakken dan ze zich als kinderen niet konden veroorloven.

Lessen uit het verleden: vraag en aanbod

Volgens deNew York Times, heeft schaarste altijd de waarde van sportkaarten bepaald, en kaartmaatschappijen hebben die les in de jaren tachtig op de harde manier geleerd. Terwijl het verzamelen van kaarten steeds populairder werd, produceerden kaartbedrijven zoals Topps, Donruss, Upper Deck, Fleer en Bowman kaarten in enorme hoeveelheden in een poging om aan de vraag van de markt te voldoen. Ze overspoelden per ongeluk de markt, elimineerden schaarste en maakten hun kaarten waardeloos. Zelfs vandaag de dag zijn velen van hen dat nog steeds.

Om ervoor te zorgen dat ze de fout nooit meer herhalen, verzinnen kaartproducenten tegenwoordig schaarste door speciale kaarten te maken die in extreem beperkte hoeveelheden worden uitgebracht.

De hieronder afgebeelde Kevin Durant rookie-kaart komt bijvoorbeeld uit de Exquisite-collectie van Upper Deck en er zijn er slechts 35 ooit gemaakt. Deze kaart, die is versierd met de handtekening van Durant en een stuk stof van een van zijn truien, is onlangs op een veiling verkocht voor meer dan $ 750.000.

De duurste Kevin Durant-kaart, die deze week voor $ 780.000 werd verkocht bij@GoldinAuctions, is gekocht door@OnlyAltOfficial, de site voor het verhandelen van sportkaarten die binnenkort wordt gelanceerd ophttps://t.co/0FE7Be631c.pic.twitter.com/tsT5ALhuM2

— Darren Rovell (@darrenrovell)8 maart 2021

Boem of bubbel?

Zal deze hobby blijven of zal hij verdwijnen zodra de pandemie in de achteruitkijkspiegel is? Het korte antwoord: niemand weet het zeker. Maar als het om meningen gaat, zijn er massa's.

Ezra Levine, de CEO van deVerzamelbaarapp zet zich schrap voor wat volgens hem een ​​onvermijdelijke marktdaling is. In een recent interview metDe atletischehij zei: "Er zullen zeker verliezers zijn als de markt eenmaal inzinkt, en dat zal op een gegeven moment ook gebeuren. Veel verzamelaars, vooral degenen die op zoek zijn naar of investeren in minder zeldzame dingen, zullen verbranden zodra de euforie voorbij is.

Ken Goldin, de oprichter vanGoldin-veilingen, daarentegen, verwacht marginale schommelingen in de sportkaartenmarkt. Maar hij zei dat hij gelooft dat de totale vraag constant zal blijven, volgensCNN.

"Het verschil tussen kaarten en aandelen (is) dat niemand van aandelen houdt", zei hij. "Sommige mensen die deze kaarten kopen, om ze te laten verkopen, is hetzelfde als ze een arm laten afnemen."

Omdat de hobby de wereld het afgelopen jaar stormenderhand heeft veroverd, heeft het online een nieuwe vorm aangenomen. Het feit dat het verzamelen van kaarten zich aanpast aan de 21e eeuw kan een indicatie zijn dat het tijdverdrijf hier voorgoed is.

De toekomst is digitaal

Terwijl mensen het internet al geruime tijd gebruiken om kaarten te kopen en verkopen, gaat de online aanwezigheid van de hobby veel verder dan alleen transacties. Tegenwoordig kopen en verkopen hobbyisten puur digitale producten.

In februari verkocht iemand een videoclip van LeBron James die een basketbal dundemeer dan $ 200.000op een site die bekend staat alsNBA Topschot. Zoals eerder gemeld door deDeseret nieuws, NBA Top Shot is een op blockchain gebaseerd online platform dat verzamelvideo's maakt en verkoopt die 'momenten' worden genoemd. Deze momenten maken deel uit van een grotere digitale trend genaamd NFT's.

Het acroniem NFT staat voor "non-fungible tokens", en NFT's zijn in wezen digitale verzamelobjecten (zoals video's, afbeeldingen en soundbites) die mensen kopen en verkopen met cryptocurrencies. Ik stel me NFT's graag voor als ruilkaarten of verzamelbare kunstwerken die alleen beschikbaar zijn in de digitale wereld.

Elk NFT-videomoment dat op NBA Top Shots wordt verkocht, heeft een specifiek serienummer dat helpt bij het toekennen van de waarde ervan. Een 'moment' van 1 op 100 Steph Curry is bijvoorbeeld waardevoller dan een clip van 1 op 500.000 van Ersan Ilyasova, dus het zal een veel hogere prijs opleveren.

Welkom bij de All-Star Family Challenge loopt af op donderdag 1 april om 10.00 uur PDT ⏰

Verzamel alle 5️⃣ benodigde momenten en scoor deze exclusieve beloning van Mike Conley die voor een klein centje de verdediging afbreekt voor Rudy Gobert 💪🏼

Meer informatie:https://t.co/Rkg3ropdV1 pic.twitter.com/vJ0hUtAAJ9

— NBA-topfoto (@nbatopshot)31 maart 2021

Net als fysieke sportkaarten, deNBA Topschotwebsite verkoopt NFT "momenten" in willekeurige boosterpakketten. Deze distributiemethode geeft kopers het gevoel dat ze een zeldzame, zeer waardevolle clip kunnen openen wanneer ze hun pakjes openbreken. Natuurlijk, als iemand een specifieke clip van een bepaalde speler wil kopen,de sitegeeft gebruikers die optie ook.

De markt voor dit nieuwe digitale handelsplatform is ook geen grap.NBCmeldt dat op 26 februari meer dan 200.000 enthousiaste verzamelaars in een online wachtrij stonden te wachten om een ​​van de 10.600 nieuwe virtuele pakketten te kopen die NBA Top Shot die avond uitbracht. De pakketten bevatten elk zes NFT's en werden verkocht voor $ 99 per stuk. Alleen al in die week NBA Top Shotnaar verluidthaalde $ 150 miljoen op uit de verkoop.

Dus, is de toekomst van het verzamelen van kaartenEchtdigitaal? Als geld überhaupt een indicator is, dan is het antwoord een volmondig ja.

Het verzamelen van sportkaarten kent momenteel een historische bloei en dit is waarom (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5643

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.