Wat blijft er op de basis (LOB) in honkbal? - Honkbalscouter (2024)

We worden door lezers ondersteund. Wanneer u via links op onze site koopt, kunnen we een aangesloten commissie verdienen. Ook verdienen we als aangesloten bij Amazon aan in aanmerking komende aankopen.

Op de honken blijven is een veelgebruikte statistiek, omdat deze kan worden gebruikt om hitters, werpers en zelfs hele teams te evalueren. Hoewel de naam eenvoudig genoeg klinkt, wat betekent het precies en hoe wordt het gebruikt?

Links op de honken (LOB) verwijst naar het aantal lopers dat op de honken achterblijft aan het einde van een slagbeurt of inning. Hitters willen zo min mogelijk lopers op de honken laten, terwijl werpers zoveel mogelijk lopers op de honken willen laten.

Voor individuele slagmensen beschrijft LOB hoeveel lopers er op de honken blijven nadat de slagman een nul heeft geregistreerd. Voor werpers en teams beschrijft LOB hoeveel lopers er aan het einde van een inning op de honken blijven.

Bij honkbal is het doel van het slagteam om punten te scoren. Daarom willen ze geen lopers op de honken achterlaten aan het einde van de inning, want als er lopers op de honken achterblijven, betekent dit dat die lopers niet hebben gescoord.

De primaire taak van een werper is om te voorkomen dat de tegenstander scoort. Daarom, wanneer een werper lopers op de honken laat achterblijven - wat betekent dat die lopers niet scoren - heeft de werper zijn werk met succes gedaan.

Hoe LOB wordt gebruikt om werpers te evalueren

LOB is nuttiger als het om werpers gaat dan om hitters. Meer specifiek is de statistiek left on base percentage (LOB%) een belangrijk hulpmiddel om het succes van een werper te evalueren.

LOB% meet welk percentage honklopers een werper verhindert te scoren. Werpers willen punten voorkomen en dus willen werpers een hoog LOB% hebben. Een werper kan echter nog steeds slagen zonder een hoog LOB%, simpelweg door te voorkomen dat er lopers op de honken komen.

Hoewel de meeste werpers een LOB% hebben dat dicht bij het competitiegemiddelde ligt, is dit niet altijd het geval. Werpers die meer strikeouts hebben, hebben waarschijnlijk een hoger dan gemiddeld LOB%, omdat slagmensen geen punten kunnen binnendringen als ze strikeouts hebben. Bijna alle andere soorten outs kunnen leiden tot gescoorde punten, maar niet tot strikeouts.

Als een werper in korte tijd een hoger dan normaal LOB% heeft, is de kans groot dat de werper geluk heeft gehad. Maar als een werper gedurende een lange periode een hoog LOB% heeft, betekent dit vrijwel zeker dat hij een zeer getalenteerde werper is.

Hoe LOB wordt gebruikt om Hitters te evalueren

Voor een individuele slagman verwijst LOB naar het aantal lopers dat op de honken achterbleef nadat de slagman een nul had genoteerd op de plaat. De LOB van een slagman voor een wedstrijd is het totale aantal lopers dat op de honken is achtergebleven na elke nul die ze in die wedstrijd hebben opgenomen.

Hoewel LOB wordt weergegeven in boxscores op MLB.com, hebben de meeste andere honkbalwebsites deze statistiek voor individuele slagmensen geschuwd. Dit komt omdat LOB niet bijzonder nuttig is voor het evalueren van de prestaties of het talentniveau van een slagman.

Als een slagman bijvoorbeeld naar de plaat komt met een loper op het tweede honk en een grounder uit, is de kans groot dat de loper op het tweede honk kan doorschuiven naar het derde honk. De slagman schoof de loper met succes naar het derde honk, waardoor de loper in een betere positie kwam om te scoren, en toch zou de slagman een loper op het honk hebben achtergelaten.

Als de volgende slagman naar voren komt en een andere grondbal raakt, zal de loper op de derde plaats waarschijnlijk scoren. Hoewel deze twee hypothetische slagmensen samenwerkten om het punt binnen te rijden en beiden de bal op exact dezelfde manier raakten, zou de eerste slagman een loper op het honk hebben achtergelaten terwijl de tweede slagman dat niet is.

Punten scoren is een teaminspanning en daarom is LOB geen erg bruikbare statistiek als het gaat om individuele slagmensen. Idealiter laat een slagman zo min mogelijk lopers op de honken achter, maar er bestaat niet zoiets als een "goede" of "slechte" LOB voor een slagman.

Hoe LOB wordt gebruikt om teams te evalueren

Wat blijft er op de basis (LOB) in honkbal? - Honkbalscouter (1)

Voor een team verwijst LOB naar het aantal lopers dat ze op het honk hebben achtergelaten aan het einde van een inning. De LOB van een team voor een wedstrijd is het totale aantal lopers dat op het honk is achtergebleven aan het einde van elke inning.

LOB is iets nuttiger voor het evalueren van de aanvallende prestaties van een team dan die van een individuele slagman. Dit komt omdat het binnenrijden van lopers - en dus geen lopers op de honken achterlaten - een teaminspanning is.

Als een team een ​​hoge LOB heeft voor een wedstrijd, betekent dit dat het team niet heeft geprofiteerd van veel scoringskansen. Als er lopers op de honken komen, is het doel van het aanvallende team om die lopers binnen te drijven. Als er meerdere lopers op de honken achterblijven, heeft het team dat doel mogelijk niet bereikt.

Het hebben van een hoge LOB betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat het team in kwestie een slechte wedstrijd had. Hoe meer hits een team krijgt in een wedstrijd, hoe groter de kans dat ze lopers op de honken laten staan. En toch is het goed om treffers te krijgen - een team moet treffers krijgen om lopers naar binnen te drijven.

Met andere woorden, een team kan een hoge LOB hebben en toch genoeg runs binnen hebben gereden om de wedstrijd te winnen. Daarom bestaat er, net als bij individuele slagmannen, niet zoiets als een "goede" of "slechte" LOB voor een team.

Hoeveel lopers blijven op de honken in een honkbalwedstrijd?

Het aantal lopers dat op de honken achterblijft in een typisch honkbalspel varieert sterk. Dat gezegd hebbende, vertrokken de meeste teams gemiddeld tussen de zes en acht lopers per wedstrijd op de honken.

Uiteindelijk geeft LOB echter niet veel informatie over de game zelf. Als een slagteam een ​​groot aantal lopers op de honken achterlaat, kan dit een teken zijn dat ze niet veel punten hebben binnengereden, of het kan juist het tegenovergestelde betekenen - misschien kregen ze zoveel treffers dat ze meerdere punten binnenhaalden en toch vertrokken lopers op de honken.

Wie heeft het beste LOB% in de MLB-geschiedenis?

Wat blijft er op de basis (LOB) in honkbal? - Honkbalscouter (2)

In de geschiedenis van de Major League waren de werpers met het hoogste LOB% vervangende werpers. In het bijzonder hebben enkele van de beste sluiters in de MLB-geschiedenis een zeer hoog LOB-percentage gehad. Dit is logisch, aangezien deze werpers erom bekend staan ​​dat ze op moeilijke plekken in wedstrijden kunnen komen en de inning kunnen afmaken zonder punten toe te staan.

Van de werpers die minimaal 1000 innings hebben gegooid, heeft Hall of Fame-closer Mariano Rivera het hoogste percentage links in de loopbaan: 80,4%.

Van de startende werpers met minimaal 2000 gegooide innings, heeft drievoudig Cy Young Award-winnaar Clayton Kershaw de hoogste resterende loopbaan op basispercentage: 79%.

Wat wordt beschouwd als een goed LOB% in honkbal?

Momenteel is het gemiddelde LOB% van de competitie ongeveer 72%. Een goede LOB% ligt dus tussen de 75% en 80%, terwijl een slechte LOB% alles lager is dan 65%.

Gerelateerde Vragen

Als een loper wordt uitgetikt, wordt hij dan nog steeds beschouwd als op de honken achtergelaten?

Technisch gezien kan een loper worden beschouwd als achtergelaten op het honk, zelfs als die loper aan het einde van een inning of slagbeurt niet letterlijk op een honk blijft staan. Als een loper bijvoorbeeld wordt uitgetikt of gedwongen wordt uitgeschakeld als onderdeel van een velderskeus of dubbelspel, wordt die loper nog steeds op het honk gelaten.

Hoewel de loper niet letterlijk op het honk wordt gelaten, zijn ze nog steeds een honkloper die niet scoorde. Het uiteindelijke doel van LOB is het meten van lopers die het honk hebben bereikt en vervolgens niet hebben gescoord, en daarom maakt het niet uit dat de loper in kwestie niet letterlijk op het honk blijft staan.

Wat is de formule om LOB% te berekenen?

In plaats van alleen de LOB-totalen op te tellen die u mogelijk ziet in een boxscore op MLB.com, is de formule voor LOB% – zoals berekend door FanGraphs – als volgt: LOB% = (H + B B +HBP– R)/(H+BB+ HBP – (1,4 x HF)).

Zie ook:
Wat is BABIP in honkbal?
Hoe heet de 3e slagman in een honkbalopstelling?
Wat is 'SU' in Honkbal?
Hoeveel landen spelen honkbal?

Wat blijft er op de basis (LOB) in honkbal? - Honkbalscouter (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 5573

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.